Länsimaisen musiikin historia

Tänään käsittelemme hieman mielenkiintoista aihetta, nimittäin musiikin historiaa. Mistä alunperin musiikki on kehittynyt tällaiseksi, kuin se on nykypäivänä? Avaamme kiinnostavia lokeroita musiikin alkuajoilta. Sillä musiikki on niin laaja käsite, keskitymme tällä kertaa länsimäisen musiikin historiaan. Itämainen musiikki, ja sen historia tuleva käsittelyyn mahdollisesti toisessa tekstissä. Nyt kuitenkin asiaan.

Barokki

Barokki on musiikin aikakausi, joka sijoittui 1600-luvun lopulle, ja 1700-luvun alkuun. Barokkimusiikille tyypillisiä piirteitä olivat moniääninen melodia, jota kutsutaan myös nimellä polyfonia. Aikakaudella oli tyypillistä tehdä musiikista mahdollisimman mahtipontista, ja koristeellista. Barokissa toistuu musiikin, ja sointujen monikerroksisuus, ja maalauksellinen muoto. Barokin aikakauden tärkeimpiä nimiä musiikkimaailmasta olivat:

  • Johann Sebastian Bach, hänen tunnetuimpia sävellyksiään H-mollimessu, Johannes-passio, sekä Jouluoratorio
  • Antonio Vivaldi, Vivaldin teoksista tunnemme erityisesti Neljä vuodenaikaa, joka on yksi musiikin tunnetuimmista teoksista
  • Georg Friedrich Händel, oopperan erikoisosaaja, joka on säveltänyt esimerkiksi Messiaksen, sekä Music for the Royal Fireworks

Klassismi

Mahtipontisuuden vastapainoksi syntyi 1700-luvun alkupuolella kevyt rokokoo, kun hienostunut eleganssi vallitsi hoveissa ympäri Eurooppaa. Aikakautta kuvataan klassiseksi juurikin sen klassisen sävellysmuodon vuoksi, joka toisti samaa kaavaa jokaisessa sävellyksessä. Kaikki klassismin aikakauden sävellykset pohjautuvat samaan malliin, josta on tehty lukuisia eri muunnelmia. Klassisimin ajalta muistamme heidät:

  • Wolfgang Amadeus Mozart, jonka tunnetuimpia sävellyksiä ovat käyrätorvikonsertto nro 4, klarinettikvinetto, Seranadi, sekä oopperat Taikahuilu, Don Giovanni, ja Figaron Häät.
  • Ludwig van Beethoven, hänen tunnetuimmat teokset ovat yhdeksän sinfoniaa, sekä viulukonsertto, ja ooppera Fidelio
  • Joseph Haydin, yksiä tunnetuimmista teoksista ovat Sinfonia nro 6, sekä  ooppera Die Welt auf dem Monde

Romantiikka

Aikakautta enemmän romantiikka on musiikin tyylisuuntaus, jonka tyypillisimpiä piirteitä ovat sävellysten tunteellisuus, ja mielikuvituksellisuus. Romantiikan aikana suosioon nousivat sävellysten pienoismuodot, joista esimerkkeinä on elegia, balladi, sekä bagatelli. Romantiikka sijoittuu 1800-luvun vaihteeseen, ja sen aikana myös soittotekniikka kehittyi huomattavasti verrattuna menneisiin aikakausiin. Romantiikan ajan tunnetuimpia säveltäjiä olivat:

1800-luvulla muuttuivat myös musiikin lajit: Ooppera, sekä Baletti. Ooppera sopi tyyliltään täydellisesti aikakauden romantiikkaan, sillä pyrittiin luomaan suuria, näyttäviä, spektaakkelimaisia teoksia. Oopperan tunnetuin nimi 1800-luvulta on  italialainen Giuseppe Verdi. Balettien yksi kuuluisimmista kirjoittajista on venäläinen Igor Stravinski.

1900-luku

1900-luvun musiikkia kuvastivat suuresti hajanaisuus, sekä nopeat muutokset. Syntyi eri tyylisuuntia, joista tunnetuimpia ovat impressionismi, sekä ekspressionismi.

  • Impressionismiin kuului tyylipiirteinä häilyvä rytmi, laajat soinnut, sekä sointivärin keskeinen asema sävellyksissä
  • Ekspressionismi on näkemys, jossa taiteilija siirtää kokemansa tunteen teokseensa, mikä tarkoittaa usein, että tunnetta liioitellaan, jotta se voidaan esittää selvästi kuulijalle

Tällä kertaa  jäämme tähän, toivottavasti lukijamme oppivat jotain uutta.