Pelimusiikki asettaa tunnelman

Videopelimusiikki on kulkenut pitkän matkan vaatimattomista alkuajoistaan. Videopelien soundtrackit ovat kehittyneet omaksi genrekseen 8-bittisistä piippauksista ja pihinöistä täysimittaisiin orkestereihin. Mutta mikä on tarkalleen ottaen pelimusiikin rooli? Onko se vain taustahälyä vai jotain muuta? Tutustutaan pelimusiikin historiaan ja kehitykseen sekä sen rooliin nykypelaamisessa.

Pelimusiikki on kulkenut pitkän matkan

Mitä sinulle tulee mieleen, kun ajattelet sanaa pelimusiikki? Baari-ilta ristiseiskan parissa ja taustalla soiva karaoke? Se ei ehkä ole kovin monen ensimmäinen ajatus, eikä myöskään tämän artikkelin aihe. Puhumme nyt nimittäin videopelien musiikeista.

Videopelimusiikkia on ollut olemassa lähes yhtä kauan kuin itse videopelejä. Pelien alkuaikoina ääni rajoittui laitteistorajoitusten vuoksi vain peruspiippauksiin ja -buuppeihin. Teknologian kehittyessä myös pelien äänentoiston mahdollisuudet kasvoivat – alkeellisista chiptuneista täydellisiin orkestrointeihin. Nykyään peleissä on todella upeita ääniraitoja, jotka kilpailevat elokuvien ja televisio-ohjelmien musiikkien kanssa samassa sarjassa.

Musiikin rooli peleissä

Pelimusiikilla on tärkeä rooli pelaajan kokemuksen sävyttämisessä, kun he tarttuvat ohjaimeen tai näppäimistöön. Loistava ääniraita voi tehdä hyvästä pelistä loistavan, kun taas huono musiikki voi pilata parhaankin pelikokemuksen. Olipa kyseessä sitten intensiivinen taisteluteema tai tunteisiin vetoava musiikki, videopelien musiikki tuo kiistatta uuden kerroksen pelikokemukseen. Se auttaa luomaan tunnelmaa kuhunkin kohtaukseen, lisäämään jännitystä tarvittaessa tai rentouttamaan hitaampina hetkinä. Musiikki auttaa myös pelaajia tuntemaan enemmän yhteyttä virtuaalimaailmaan, jossa he pelaavat pelejä.

Sen lisäksi, että musiikki parantaa peliin uppoutumista, se voi myös auttaa pelaajia muistamaan tietyt kohtaukset tai hahmot paremmin. Monet menneiden vuosikymmenten pelit pitävät sisällään todella nostalgisia säveliä, jotka tuovat monille välittömästi kyseisen pelin mieleen. Esimerkiksi Super Marion ja The Legend of Zeldan kaltaiset klassikkosarjat yhdistetään useisiin unohtumattomiin kohtauksiin ja tunnusmusiikkeihin.

Pelimusiikin suosio pelien ulkopuolella

Videopelimusiikista on tullut yhä suositumpaa myös pelien ulkopuolella. Pelien musiikeista kootaan yleensä albumeita, joita voi ostaa fyysisinä tai digitaalisina versioina tai striimata. Orkesterit eri puolilla maailmaa esittävät live-versioita ikonisista videopelien soundtrackeista ja muusikot luovat omia covereita ja remixejä, joista ihmiset voivat nauttia Spotifyn ja YouTuben kaltaisissa suoratoistopalveluissa. Jopa valtavirran pop-artistit ovat lähteneet mukaan toimintaan sisällyttämällä klassisten videopelien teemojen elementtejä hitteihinsä! On selvää, että pelimusiikista on tullut paljon muutakin kuin pelkkää taustahälyä; se on nyt osa kulttuuriamme.

Pysähdy kuuntelemaan taustamelodiaa

Videopelimusiikki on kulkenut pitkän matkan yli 40 vuotta sitten alkunsa saaneesta musiikista, joka on kehittynyt 8-bittisistä piippauksista ja pihinöistä täysimittaisiksi orkesterisävelmiksi, joiden tuotantoarvot ovat vaikuttavia. Videopelimusiikin vaikutusta sekä pelaajiin että muihin pelaajiin ei voi vähätellä – se antaa pelikokemuksille sävyn, voi tehdä pelistä menestyksekkään tai jopa pilata sen. Pelimusiikki on myös yhä suositumpaa pelien ulkopuolella! Jos et ole koskaan aiemmin ottanut aikaa todella kuunnellaksesi ja arvostaaksesi suosikkipeliesi ääniraitoja, suosittelemme että aloitat nyt.