Musiikkiterapia

musiikkiterapia

Tässä tekstissä käsittelemme musiikkiterapiaa yleisesti. Mitä se tarkoittaa, miten musiikkiterapia toimii, ja missä voit opiskella sitä.
Musiikkiterapia on yksi terapian muoto, jota voidaan käyttää esimerkiksi masennuksen hoidossa. Musiikkiterapia eroaa perinteisistä keskusteluterapian muodoista siten, että hoitomenetelminä käytetään pääasiassa erilaisia, musiikkiin liittyviä tehtäviä, ja käydään asioita läpi, musiikin avulla. Musiikkiterapian tavoitteena, on päästä haluttuihin päämääriin, käyttämällä hyväksi musiikin menetelmiä.

Musiikkiterapia voi olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos kokee puhumisen vaikeammaksi, kuin tunteiden ilmaisun musiikin, tai esimerkiksi taiteen kautta. Musiikki on monelle luonnollinen keino käsitellä tunteita, minkä vuoksi se saattaa toimia, myös terapiamuotona erittäin hyvin. Musiikkiterapian menetelmiä, ovat muun muassa improvisaatio, laulaminen, musiikin kuuntelu, musiikkimaalaus, sekä musiikki ja liikkuminen. Musiikkiterapiassa käytetään yleisesti, myös fysioakustista menetelmää. Se on Suomessa kehitetty musiikkiterapian muoto, joka perustuu matalataajuisiin ääniin, joilla hoidetaan yleensä potilasta, fysioakustisen tuolin avulla. Hoidon on todettu rentouttavan, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Sillä voidaan vaikuttaa hermoston toimintaan, ja sitä kautta muun muassa vireystilaan, ja myös hoidettavan mielialaan. Fysioakustinen menetelmä sopii loistavasti potilaille, joiden toimintakyky on jostain syystä rajoittunut. Fysioakustista menetelmää käytetään paljon, myös erilaisten fyysisten sairauksien ja kiputilojen hoidossa, sen rentouttavan vaikutuksen vuoksi. Esimerkiksi migreeni, jännityspäänsärky, ja MS-tauti, sekä korkea verenpaine, ovat tiloja, joihin fysioakustinen hoito saattaa olla avuksi.

Musiikkiterapiaa suorittaa koulutettu musiikkiterapeutti, joka hyödyntää musiikin eri elementtäjä potilaan hoidossa. Musiikkiterapia voi olla niin yksilö- kuin ryhmäterapiaakin. Musiikkiterapeutit valmistuvat Jyväskylän yliopistosta, opiskeltuaan musiikkiterapiaa pääaineena. Musiikkiterapiaa voi opiskella myös Sibelius-Akatemiassa, sekä Pirkanmaan ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakouluissa. Terapian tavoitteina on yleensä vuorovaikutustaitojen, kommunikaation, sekä itseilmaisun kehittäminen. Musiikkiterapiaa tarjotaan paljon, esimerkiksi lapsille, ja sitä käytetään monissa kuntoutusprojekteissa, sekä kehitysvammaishuollossa. Musiikillinen terapiamuoto, soveltuu kuitenkin kaiken ikäisille, sillä jokainen ihminen reagoi musiikkiin jollain tavalla. Yleensä, jotta pääsee musiikkiterapiaan, siihen vaaditaan lähete lääkäriltä. Lähete voi olla joko julkisesta terveydenhuollosta, tai yksityiseltä sektorilta. Jokin kuntoutusta, tai terapeuttista hoitoa vaativa tila, tulee kuitenkin olla. Jotkut yksityiset musiikkiterapeutit, voivat joskus kuitenkin ottaa potilaita ilman lääkärin lähetettä. Silloin terapiamaksuista ei ole mahdollista saada korvauksia.