Shakira – Kolumbian helmi maailmalle

shakira

Shakira (syntynyt 2. helmikuuta 1977) on yksi maailman tunnetuimpia naisartiseja. Shakiran koko nimi on Shakira Isabel Mebarak Ripoll ja hän on kotoisin Kolumbiasta.

Shakiran musiikissa näkyvät hänen monikulttuuriset juurensa, sillä hän tykkää sekoitella erilaisia muusiikkityylejä kuten poppia, latin poppia, rockia, reggaeta sekä countrya. Shakira on tunnettu erityisesti napatanssi taidoistaan, joita hän esittelee usein musiikkivideollaan sekä konserteissaan.

Shakira on julkaissut maassaan musiikkia omalla äidinkielellään espanjaksi jo vuodesta 1996 lähtien. Muun muassa single ”Estoy Aqui” nousi välittömästi ykköshitiksi Kolumbiassa. Albumi teki Shakirasta tunnetun myös Espanjassa sekä Yhdysvalloissa. Tämän kokemuksen myötä Shakira managereineen alkoi suunnitella maailmanlaajuista uraa ja Shakira opiskelikin tiiviisti englantia.

Shakira alkoi pian kirjoittamaan uusia kappaleita maailmanlaajuisesti julkaistavalle levylle. Vuonna 2011 julkaistiinkin Shakiran ensimmäinen englanniksi laulettu kappale ”Whenever, wherever”. Kappale saavutti heti hitti aseman ympäri maailman. Myös muut Laundry Service -albumin biisit tulivat suureksi hitiksi ja albumi myikin platinan verran useissa maissa.

Seuraava englanninkielinen levy Oral Fixation Vol. 2 julkaistiin vuonna 2005. Albumi sisälsi muun muassa tunnetun Hip’s don’t lie singlen, joka saavutti vuoden 2000-luvun myydyimmän singlen tittelin. Seuraava albumi She Wolf julkaistiin vuonna 2009. Albumi oli tyyliltään hieman erilainen, sillä se sisälsi paljon erilaisia elektronisia ja etnisiä musiikkityylejä. Suosituimmat singlet albumilta ovat ”She Wolf” ja ”Did it again”.

Shakira nousi taas otsikoihin vuonna 2010, kun hän esitti vuoden 2010 jalkapallon MM-kilpailujen tunnuskappaleen ”Waka Waka” yhdessä eteläafrikkalaisen yhtyeen Freshlyground kanssa. Shakiran levytyssopimus päättyi vuonna 2011 Epic Redordsin kanssa ja laulaja tekee musiikkia nykyään yhteistyössä Live Nationin kanssa.

shakira2

Yksityiselämä

Shakira oli yhdessä liki 11 vuotta Argentiinan presidentin pojan, Antonio De La Ruan kanssa. Suhde päättyi kuitenkin vuonna 2010. Pian vuonna 2011 Shakira löysi rinnalleen jalkapalloilijan Gerard Piquen, jonka kanssa hänellä on kaksi poikaa vuonna 2013 sekä vuonna 2015 syntyneet.

Vapaa-ajallaan artisti tekee muun muassa vapaaehtoistyötä, sillä hän on perustanut Pies Descalzos nimisen hyväntekeväisyysjärjestön. Järjestö pitää muun muassa kouluja yllä Kolumbiassa köyhille lapsille. Shakira on tunnettu puhuja myös erilaisissa hyväntekeväisyystilaisuuksissa.