Kantele soittimena

kantele

Tänään kerromme Suomen kansallissoittimesta, joka on kantele. Tämä koko Itämeren alueella tunnettu kielisoitin on suurimmalle osalle Suomalaisia tuttu ainakin Kalevalasta, jossa itse Väinämöinen soitteli sitä. Kantele on yleensä valmistettu puusta ja kielet ovat alkujaan olleet jänteistä tai jouhista valmistettuja. Toki tänä päivänä puinen runko on saatettu korvata jollakin muulla materiaalilla ja kieletkin ovat saattaneet vaihtua esimerkiksi metallisiksi.

Kanteleen soittaminen kuuluu siis vahvasti Suomalaiseen kulttuuriperintöön, mutta kanteleen soittoa voi nykyisin opiskella vaikkpa Sibelius Akatemiassa, eli nykyisessä Taideyliopistossa.

Kanteletta soitetaan niin että soitin ikään kuin lepää soittajan sylissä vaakatasossa. Jotkut soittajista pitävät soitinta mielummin jonkun tason päällä tai jopa kaulassa. Tässäkin asiassa soittoaentoon vaikuttaa se mistä päin soittaja on kotoisin, sillä niissä on suuriakin eroja eri paikkakuntien välillä.

Yleisin tapa on soittaa kanteletta sormin, mutta myös eräänlaisilla puutikuilla soittamalla kanteleesta saa aikaan hyvinkin eriliaisia äänimaailmoita, jotka sopivatkin hyvin taidesoittoon. Kansanomaisessa soittotavassa kanteleen kielten annetaan soida pitkään ja näin saadaan aikaiseksi tyypillinen kansanomainen sävel.

Suomessa Haapavesi tunnetaan kanteleen kotipaikkana ja sieltä ovatkin kotoisin todella monet kuuluisat kanteenlensoittajat, kuten esimerkiksi Antti Rantonen sekä Pasi Jääskeläinen.

Kantele on siitä kiitollinen soitin, että siinä soittaja alkaa nähdä oman edistymisensä suhteellisen nopeasti. Moni saattaakin suositella pienien lasten ensimmäiseksi soittimeksi kanteletta, juuri tämän ominaisuuden takia. Normaalisti ensimmäinen kantele soittajalla on viisikielinen versio, jota sitten ajan kuluessa päivitetään monikielisimpiin kanteleisiin taidon karttuessa.

Nykyään kanteleen käyttö myös modernissa musiikissa on yleistynyt kovaa vauhtia ja julkisuuteen onkin alkanut tulla jo jopa suoranaisia kantele bändejä, jotka ovat ottaneet valikoimiinsa paremmin nykyihmisille sopivia lauluja ja sävelmiä.