Pianonsoiton aloittaminen aikuisena


Onko pianoa mahdollista oppia soittamaan aikuisena? Lyhyt vastaus: kyllä, pianonsoiton voi oppia myös aikuisena. Kuka tahansa voi oppia soittamaan pianoa iästä riippumatta. On kuitenkin tiettyjä huomioon otettavia seikkoja, jotka myöhemmällä iällä opettelussa nousevat tärkeään asemaan. Keskeisintä on juuri sinulle sopivan opettajan löytäminen ja valmius sijoittaa aikaa ja rahaa oppitunteihin. Varaudu siihen, että oppiminen vaatii paljon työtä. Omistautumisella ja ahkeruudella voit kuitenkin kehittää taitojasi ja tulla päteväksi pianistiksi.

Mikä on paras ikä aloittaa pianotunnit?

Ei ole olemassa “parasta” ikää aloittaa pianotunteja. Kaikki riippuu yksilöstä ja siitä, mitä hän toivoo saavuttavansa. Jotkut voivat aloittaa opinnot hyvin nuorena, kun taas toiset aloittavat mieluummin teini-iässä tai jopa aikuisena. Se riippuu todella henkilön omistautumisen tasosta ja kyvystä oppia. Usein aikuisena aloittaessa on oppiminen kuitenkin hieman hitaampaa. Tästä ei kannata kuitenkaan lannistua!

Pianotuntien aloittamisesta missä iässä tahansa on kuitenkin hyötyä. Pianonsoittoa opettelevien lasten älykkyysosamäärän ja akateemisen suorituskyvyn on todettu kasvaneen. Myös aikuiset voivat hyötyä pianonsoiton opettelusta. Soittimen soittaminen voi auttaa lievittämään stressiä ja edistää rentoutumista. Se voi myös parantaa muistia ja kognitiivisia toimintoja. Pianonsoitto voi myös parantaa koordinaatiota ja näppäryyttä. Olitpa sitten lapsi tai aikuinen, on monia syitä aloittaa pianonsoiton opettelu.

Opettajan valinta

Opettajan valinta on yksi tärkeimmistä asioista, kun aloitat pianotunteja aikuisena. Varmista, että haastattelet useita eri opettajia ennen päätöksentekoa. Kysy heidän opetustyylistään, kokemuksestaan ja odotuksistaan oppilaita kohtaan. Varmista, että hän on kärsivällinen ja että hänellä on kokemusta aikuisten opettamisesta. Pätevä ja kokenut opettaja voi parhaiten auttaa sinua saavuttamaan musiikilliset tavoitteesi. Muista kysellä suosituksia ja tehdä tutkimusta verkossa. Muista myös kysyä opettajien hintoja. Rahoituksessa apua voi saada esimerkiksi lottoamisesta: https://viking-lotto.io/lottotulokset/

On kuitenkin myös tärkeää löytää opettaja, jonka kanssa tulet hyvin toimeen ja jonka opetusmetodit sopivat juuri sinulle. Jotkut opettajat ovat erikoistuneet tiettyihin musiikkityyleihin, kun taas toiset voivat olla laaja-alaisempia. Voit myös harkita ryhmätunteja. Luokkakoot ovat yleensä pieniä, mikä voi tarjota henkilökohtaisemman oppimiskokemuksen kuin jonkin toisen soittimen harrastuspiireissä.

Varmista, että opettajan kanssa on hyvä olla ja että hän on valmis sovittamaan sinut aikatauluunsa. On tärkeää käydä säännöllisesti pianotunneilla, jos haluat kehittyä ja parantaa taitojasi.

Kuinka paljon pianotunnit maksavat?

Pianotuntien hinta voi vaihdella opettajasta ja oppituntien pituudesta riippuen. Yleensä oppitunnit maksavat noin 30-50 euroa tunnilta. Jotkut opettajat saattavat kuitenkin veloittaa enemmän tai vähemmän. On tärkeää löytää opettaja, joka veloittaa kokemustaan ja taitojaan vastaavan hinnan ja joka sopii budjettiisi.

Monet opettajat tarjoavat alennuksia, jos maksat oppituntipaketin etukäteen. Kannattaa myös kysyä mahdollisista lisäkustannuksista, kuten nuottikirjoista tai -materiaaleista. On tärkeää olla valmis sijoittamaan rahaa pianonsoiton oppimiseen.

Uuden harrastuksen rahoittaminen voi olla este pianotuntien aloittamiselle aikuisena. On kuitenkin monia tapoja rahoittaa oppitunteja! Jos rahat ovat tiukassa, voit esimerkiksi tehdä opettajasi kanssa maksusuunnitelman tai harjoitella pianonsoittoa enemmän itsenäisesti, jotta voit kompensoida kustannuksia. Myös esimerkiksi Kenon pelaamisen opettelu voi poikia taskurahaa harrastusta varten, joten esimerkiksi keno tulokset –sivustoon kannattaa tutustua.

Voiko pianonsoittoa oppia verkossa?

Pianonsoittoa voi opetella myös verkossa. On olemassa useita verkkosivustoja, jotka tarjoavat online-pianotunteja. Nämä oppitunnit voidaan räätälöidä oman taitotasosi ja musiikillisten kiinnostuksen kohteidesi mukaan. Voit valita monista eri musiikkityyleistä, kuten klassisesta, jazzista ja bluesista.

Verkkotunteihin sisältyy usein pääasiassa video-opetusta. Voit katsoa näitä opetusohjelmia omaan tahtiisi ja toistaa niitä niin usein kuin haluat. Yleensä tarjolla on myös keskustelufoorumi, jossa voit esittää kysymyksiä ja olla vuorovaikutuksessa muiden opiskelijoiden kanssa. Tämä voi olla hyvä tapa oppia ja tutustua uusiin ihmisiin, jotka jakavat kiinnostuksesi musiikkia kohtaan.

Yksi verkkotuntien huono puoli on se, että sinulla ei ole henkilökohtaista opettajaa. Jos sinulla on kysyttävää tai ongelmia, sinun on otettava yhteyttä verkkosivuston asiakaspalvelutiimiin. Monien mielestä verkkotunnit ovat kuitenkin edullinen ja kätevä tapa oppia soittamaan pianoa.

Rohkeasti kokeilemaan uutta

Aikuisena voi tuntua siltä, että on liian myöhäistä aloittaa pianonsoiton opettelu. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä oppia mitään uutta! Pianotuntien aloittaminen aikuisena voi olla loistava tapa rentoutua, purkaa stressiä ja jopa saada uusia ystäviä. Uuden mielenkiintoisen harrastuksen aloittaminen on usein iästä riippumatta hauska ja palkitseva kokemus. Älä siis enää odota, vaan aloita opinnot jo tänään!